Hosting Transformation

image001

A TSZF alapítványunk Hosting Transformation projektje támogatást nyert 2010-ben az Európai Unió LLL Grundtvig Tanulási kapcsolatok keretében. image002

Gazdag nemzetközi tapasztalatokat ötvöző munkára nyílt lehetőség a személyes és csoportos átalakulás új dimenzióit kereső és tapasztaló minden résztvevőnek.
A mi projektünk elsődleges célja volt, hogy a kialakuló Duna kollégium..Fiatalok a fenntarthatóságért program a régió szintjén kiteljesedjen és más régiók, nemzetközi tapasztalataival gazdagodjék.. Duna kollégiumot-Társadalmi vállakozók a Duna mentén .

Emellett cél még a hazai TérTeremtő és egyéb tarnafromativ folyamatokat facilitáló módszereinket a tapasztalatok és nemzetközi tudás megosztás által kifinomithassuk és majd utána akkreditációra beadhassuk.

Partnerszervezeteink:
UK – Embercombe,
Németország-Visionautics,
Olaszo – ArtMonostery, and a n article from one of the members, Liz Maxwell
Hollandia – Knowmads,
Austria-Plenum – Pioneers of Change programja.
Svédo. – YIP – Youth Initiative Programme

A projekt közös honlapja itt található: www.hostingtransformation.eu

 

DSC_0155

A projekt 2013 nyarán zárult és eredményeit, egy gyönyörű.izgalmas könyvet e-book formátumban a közös honlapon is le lehet tölteni ITT.

 

A folyamat

1. találkozó: Berlin. 2011. novembere óta a Grundtvig Partner Kapcsolatok keretében résztveszünk egy érdekes és izgalmas közös tanulási és együttműködési lehetőségeket hordozó Tanulási kapcsolat projektben. Az első találkozó Berlinben van, melynek részletesebb bemutatásáról ITT lehet olvasni.
Házigazdánk: Visionautics..
Látogató: Ruzsa Ágota

nagyon furcsán éreztem magam, hogy egyedül kell menjek. Az utolsó pillanatban egyik projekt társunk kapott egy kiváló lehetőséget külföldi tanulásra és természetesen oda ment… Kicsit túlkorosnak és fáradtnak éreztem magam…de hamar feloldódtam annak ellenére, hogy tényleg én voltam a legidősebb a csapatban, és az is kiderült, hogy az én mentorálási és tapasztalati tudásom nagyon helye van egy ilyen gazdag és változatos társaságban. Hazajöttünk programtervvel, izgalmas új ismeretekkel, hogy az ökológiai és társadalmi átalakulást mily sok féle módon lehet megragadni.”

DSC00057-1024x7682. Találkozó: Amszterdam. 2012. február

Azóta már jártunk a holland partnernél, Knowmads, ami egy alternatív vállalkozásfejlesztő iskola és sok inspirációt kaptunk a hazai DvK-hoz.
Látogató: Szarvas Hajnalka és Ruzsa Ágota

„.. ez a találkozó a SoL Hu hazai partnerszervezete, a H13 és a Duna kollégium szempontjából is nagyon jó és tartalmas volt. a szervezetek, start up kezdeményezések, a fiatal és ötletdús csapat fejlesztése és a maximálisan önszerveződő tanulás modell egy gyönyörű új kezdeményezésben ötvöződik...”
3. találkozó

Itt is jártunk. Ez Embercombe–a Parázsló völgy–Devon természetvédelmi táj határán, közel a Schumacher College-hez és Totnes, az Átalakuló városhoz… Fának ültettek bennünket- permakultúra és biodinamikus kertekben komposztáltunk, ültettünk és közben a napi eső adagunkat rendszeresen megkaptuk, majd pattogó tűz mellett megálmodtuk a Summer of Change festivált és kezdeti programját…A angol partnernél a Catalyst programot ismertük meg, ami egy öko-közösségbe ágyazva működik.
Látogatók: Takács Eszter és Ruzsa Ágota
„...hát igy kicsit könnyebb…mondtuk, mikor a napok végére értünk. nem lehetett könnyű létrehozni ezt a jelentőős, a hegyek közé varázsolt ” éden kertet”, és a sok sok támoogatás és az önzetlen munka sokat segített mindezen. Az átalakulás egy elvonulást és csendet és intenziv természeti teret adó közegben sokkal mélyebbre megy...’

4. Találkozó: Italy-ArtMonostery…sajnos ide egyik tagunk sem jutott el… 2012 október vége, Házigazda: Olaszország, ArtMonostery…Senki nem vett rajta részt a magyaroktól.

5.találkozó:
2013. Febr.17-21. Ausztria, Plenum-Pioneers of Change—egy német cikk a HT-ről.
Látogatók: Várfi Melinda és Ruzsa Ágota
A projekt mostani fázisában csatlakozott hozzánk Melinda, aki nem oly rég érkezett vissza Mo-ra és mint szárnyaszegett madár, vagy szarvassá változott fiú… kereste a helyét a hazai közegben. nem könnyű megváltozott tudattal és új módszertanokkal felvértezve itthon gyökeret ereszteni. Végül ezen az úton ismét magára talált és a projektben végig elkötelezett tagként készítette elő a nyári nagy fesztivált, de eközben élete fókusza áttevődött Bécsbe és most már csak laza kapcsolatként építi a regionális hálózatunkat...”
Képek:

2013-05-28 18.27.52 (1)6.találkozó
2013.május 26-31. Budapest. mi látjuk vendégül a többi szervezet képviselőit. ” Ismerkedtünk önmagunkkal, mert mindig oly sokat változunk és alakulunk egy-egy találkozó között. Megterveztük intenzív és nagyon fókuszált munkával a könyvet, kikalkuláltuk annak költségét. Megpihentünk egy-egy romkocsmában, vagy ebédeltünk a Romani Platniban. proAction caféban bemutatkoztunk a hazaiaknak egy egész estés nyitott programmal. Kidolgoztuk az utolsó alkalom, a Changemakers festival programját, szerepeket elosztottuk és mind eközben egymásnak örültünk, piacon vásároltunk, finomságokat ettünk és Budapestet megnéztük..”.

DSC_0016-002 (1)7.találkozó: Eljött a nagy nap. mindannyiunké..
Június 29-július 7. Svédország, Jarna, Changemakers fesztivál

Látogatók: A DunaVándor kollégium magcsapata ( min.5 fő ): Kormos Bea, Ruzsa Ágota, Várfi Melinda, Mischa Altmann, Jasenka Grojcic, Bozsoki Dániel..

Itt a svédországi ‘ paradicsomban’ megálmodtuk, hogy folytatni akarjuk. ..” The structure of the Festival was carefully created as a “melting pot”, in which all differences and obstacles instantly evaporated, and only gold in each and every of us left, being exposed and ready to glue with similar qualities in others. The space was provided for all participants in the Festival to lead a session, to invite others into conversation, to celebrate life together.

 

Eredményeink:
Eközben már további lépéseket tettünk a projekt kiterjesztésére egy Gruntvig Multilaterális HT-Train the Trainer és Hosting Innovation képzési program kifejlesztésére. De ezt 2013-ban pár perccel lekéstük. de 2014-ben beadjuk.

Egy gyönyörű könyvet, ami művészi értéke miatt nem könnyű magyarra zanzásítani…de mindenki itt letöltheti.
International Partnership for Transformative Learning – bennünket a vezetésben Jasenka Gojcic képvisel
2014. nyarán mi tervezzük és tartjuk a Changemakers festivált itt a régióban valahol, egy jó helyen…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .