Gyakorlatok

Az alábbiakban egy könnyen elsajátítható és bennünket gazdagító gyakorlatot olvashat, melyet a Mindful magazinból fordítottunk magyarra..

5 lépéses gyakorlat 3 percben

1. Stop. HAGYD ABBA MINDAZT, AMIT ÉPP MOST CSINÁLSZ. Végy mély lélegzetet és engedd el tested belső feszülését. Engedd meg magadnak a semmit tevés luxus pillanatát. Esetleg ezt mondod magadnak: Most, ebben a pillanatban semmit, de semmit nem kell tennem és elérnem.”

2. Elméd lecsendesedik. Most pedig érzékszerveidet letompítva, elmédet befele, a semmi terébe fordítod. Mind az 5 érzékszervedet bezárod és lecsendesíted. Csukd be a szemed és enged át magadon a hangokat, az érzeteket és az illatokat… Majd csendesítsd el gondolataidat is: ” Itt a pihenés ideje. Nem megyek sehova és nem nem teszek semmit. Itt vagyok és csendben vagyok. Arcomon mosoly. Gondolatom a béke.

3. Megérkezés. „Megérkeztem. Itt vagyok a jelenben.” A légzésere figyelsz, és átengeded magadon az összes testi érzetet anélkül, hogy bármit tennél velük.
4. Együttérzés önmagammal. E pillanatban beengeded szívedbe és elmédbe az együttérző szeretet energiáját. „Legyek boldog. Legyek jól.Legyek biztonságban. Legyek szeretetben.„See if you can direct love and compassion toward yourself in this moment. Having let go of all busyness, try saying to yourself, “May you be well. May you be safe. May you be loved.”

5. This is it. Felismered, hogy minden, amire alapvetően szükséged lehet, itt van veled. Élsz, És az élet ajándéka a legértékesebb ajándék. Érzed elméd lecsendesedett szabad belső terét. És akkor most térj vissza teendődhöz, feladatodhoz. Észlelsz-e változást?

És ajánljuk figyelmébe az alábbi két írást is, melyeket angol nyelven olvashat.
A Kiégés
…cikk részletesebben angolul itt.
Testi tünetek és a stressz-HBR cikk itt