SMF-MFT

SMF: Society for Mindful Facilitators
MFT:  Mindful Facilitátorok Társasága
magyarul-Teremtő terek Facilitátorainak Társasága
megalakult 2017-ben a SoL Hu támogatásával.
honlap itt

Teremtő Tér= Mindful Space, ahol a facilitátor képes a résztvevők számára módszertani és tudati tereket kialkítani úgy, hogy ott a lehető legtöbb, tudott és nem tudott tudás-bölcsesség és együttérzés mentén bontakozzanak ki a felismerések, a döntések és a cselekvési tervek.

Előzmények
1992-94,
MIT Sloan School of management
Dialogue Facilitators’ Project – Ruzsa Ágota
1995-96 Első bohmi Dialógus csoport
1995 Open Space a szervezetekben
1998. The World cafe az 1. SoL Hu találkozón
stb.stb.

2006-2007.
I.Dialógus Facilitátor kiképző
2004. Tanuló szervezetek a fenntarthatóságért, peter Senge-László Ervin konferencia
2007. SoL Hungary hivatalos önálló szervezet
2011. Art of Hosting in Hungary
2012-2015. AoH-Dialógus alapképzések, benne kiemelteen TWC képzés Juanita Brown támogatásában
2014. Az első Gyógyító dialógusok
2015-2016.
Társadalmi gyógyítás-Történelmi sebek a jelen tudatában
2017. Magyar Facilitátorok Társasága
————————————————————-

Magyarország, 2014. március. A közös múlt tudatalattijából egyre jönnek és jönnek elő a ki nem beszélt érzések, gondolatok. Hiányzik az értelmes párbeszéd, hiányzik

1939411_711421088879967_1402520187_n.jpg

az egymásra figyelő dialógus – meggyőződések vannak és sztreotípiák, címkézés és indulatokkal teli egymásra mutogatás, reménytelenség és kiábrándultság. Miközben generációk történetei, fájdalmai várnak kibeszélésre és feloldásra, szinte mindenki csak önmagára figyel.

A fenti diagnózis vezetett minket a World Café típusú térteremtő dialógusok megszervezéséhez. Ez egy világszerte ismert és sikeres módszer az együttgondolkodás és beszélgetés levezetésére. Nekünk, magyaroknak a módszer már csak azért sem lehet idegen, mert nagy hagyománya van a budapesti kávéházaknak, ahol a boldog békeidőkben éjszakába nyúlóan cseréltek eszmét írók, művészek, gondolkodók. Karinthy, Kosztolányi, Babits kávéházai ma már nem, vagy nem ezen a néven léteznek, de a lényeg – a gondolatok, az érzések megosztására, a megértésre való igény – nem veszett el.

kávéscsésze-258x300Egyfajta szabad, nyitott, előítéletmentes kávéházi dialógus újrateremtésére teszünk tehát kísérletet. A résztvevők száma 10-től tízezerig terjedhet, akik 4 fős asztaloknál ülnek. A beszélgetés néhány előre kigondolt kérdés mentén, előre meghatározott forgatókönyv szerint zajlik. A Café-beszélgetések egyik sajátossága, hogy mozoghatunk az asztalok között és új emberekkel találkozhatunk. Az asztaltársaságok egy kérdésről 20-30 percig beszélgetnek, aztán az asztalgazda kivételével a többiek új asztalokhoz mennek. Ott röviden megosztják egymással a korábbi kör észrevételeit, majd az új kérdéssel folytatják a közös gondolkodást, nézőpontot változtatnak, így könnyen gazdagodhatnak új és meglepő meglátásokkal.

Korábbi események

  • 2014. március 29-én szombaton 14.00 és 18.00 között szerveztük az Apacuka kávéházban (Budapest, VI. Nagymező u. 34-36.).
  • Május 14. Holdudvar, Margitsziget
  • Június 4. TWC könyv és dialógus,

Ebben az általunk teremtett elfogadó és megértő térben nézünk rá a magyar múltra és jelenre, mondjuk el és tárjuk fel személyes történeteinket, fájdalmainkat és vágyainkat.

Keressük, hogy

– Mi az, ami közös bennünk, ami minket összeköt a különböző hátterek ellenére is?

– Miből meríthetünk a megújuláshoz?

– Milyen személyes és közösségi erőforrások vezetnek át bennünket egy fenntartható és alkotókedvet és életörömöt biztosító jövőbe?

– Oly sokan beszélnek ebben az évben az elmúlt 100 és 70 és 25 évről. Vajon mi köti össze őket? Vajon tudunk és akarunk-e változni?

image.png

Nem azt keressük, hogy kié az igazság, hogy kinek nagyobb a fájdalma. Célunk, hogy, ami a múltból fogva tart, azt letegyük végre.

Szándékunk szerint a WorldCafé Dialógusok következő állomása valamikor április végén, kora májusban és a szabadban lesz. Remélt célunk, hogy júniusban, a Jóakarat napja alkalmából már a Hősök terét töltjük meg közös, társadalmi átalakulást támogató dialógusunkkal. Ami a lelkünkben és szívünkben van, azt tudjuk megosztani. S tudjuk elengedni, ami a múltból fogva tart, hogy letegyük végre a múlt batyuit.

A programot támogató társ-szervezetek és térteremtő facilitátorok alkotó és teremtő munkáját számos önkéntes felajánlással együtt tudjuk csak megvalósítani.

Szeretettel,
Ruzsa Ágota, Franczia Ágnes, Móricz Emese, Vándor Ágnes,Galambvári Gabriella

kisebb.jpg kávéscsésze-150x150 (1).png images (8).jpg

The World Café könyv magyar nyelvű kiadása iránt itt lehet érdeklődni.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .