A SoL lényege

A SoL lényege, hogy a társadalom átalakulását a szervezetek átalakulása által támogassa. Intelligens tanuló- és tudásteremtő kompetenciák fejlesztését támogató szakmai-tanuló közösségek – community of practice – elősegítése, melyek a fenntarthatóság hármasságába ágyazott élő rendszerek kialakulását erősítik. Ez a közösség igazán fontos kérdések mentén köteleződik el és a megértés mélységeiből fakadóan professzionális támaszt nyújt, cselekvésre ösztönöz és kérdéseivel jövőteremtő válaszokat idéz elő.

A mai, komplex és gyors átalakulást megkívánó világban e válaszokat közös és sokszínű tanuló műhelyekben lehet kidolgozni. A szervezeten belüli és a szervezetek közötti új és innovatív válaszokat keresnek.

A nemzetközi és hazai SoL hálózat

A SoL célja elérése érdekében olyan elméleteket és gyakorlatokat dolgoz ki és alkalmaz, amelyek az emberek és szervezeteik kölcsönös fejlődését szolgálják. A SoL célja, hogy olyan szervezeti-közösségi kultúra kialakításában segédkezzen, ahol a szervezetek “ kiérdemlik dolgozóik, tagjaik bizalmát és elköteleződését.” (Göran Carstedt, ex- IKEA ig.)

fotoA Global SoL 1996-ban alakult ki az amerikai Organizational Learning Center, MIT egyetem, Sloan School of Management iskolájából a sikeres program és világhírű Az 5. Alapelv című könyv világhódítását követően.
2010.október, Amszterdam, amikor a SoL-ban az évtizedek során elközeleződött személyek és közösségi képviselők elhatározták, hogy formális keretet is kialakítanak az önszerveződő hálózat támogatására globális szinten is. Lsd. az amszterdami nyilatkozatot itt.

” We, as the SoL Communities, agree on and are willing to together create “The Global Association of SoL Communities” .The vision of a Living System, enabled by a new non-profit, membership-driven legal entity with a minimum structure. ” 2011.(signed by)

2012-ben a fraktál szervezetek informális hálózata átalakult a SoL szervezetek Globális Egyesületévé. Ennek alapító okiratát itt lehet olvasni: Global SoL Constitution English final

————————————————————————————————

A Globális SoL alapelveit és vezérfonalát: A SoL célja és Vezérelvei letöltésével olvashatja.

A SoL Hu, mint hazai közösségi csoport 1998 óta számos és nagyon gazdag rendezvény szervezője, kezdeményezője. Ennek összegzését lsd. itt.

Korábban a Budapest Klub, majd az Ariadne Gaia alapítvány, és 2007. óta a Tanuló szervezetek a fenntarthatóságért alapítvány és annak vállalkozó szerve, a SoL Intézet keretében működik.
2013-ban a PTK változásával egy új és rugalmas társulási lehetőség nyílt. A civil társaság. Így létrejött egy informális közösség, SoL Hu civil társaság, melynek tagjai elsősorban a Budapest fókuszú CoP-szakmai társulást támogatja, azaz a Duna régióban kisebb közösségi magokat erősít, mint pl. Pozsony, Zagráb, Kolozsvár és Bukarest, Szófia, sőt Varsó partnerséggel.
A Globális SoL Egyesület-ben a Társaság a tanuló szervezetekért, SoL Hu alapítványon keresztül, annak mindenkori elnöke képviseletében vannak jelen a nemzetközi színtéren.
A SoL megalakulásakor a Káordikus – káoszrendszerű szervezetek mintájára és belső törvényszerűségeire épült, – felismerve az élő szervezetek belső működését. Ennek egyik alapelve: a fraktál mintázat alapú önszerveződés. Ez az önszerveződő, öntanuló és önnön működését is folyamatosan meghaladni akaró szerveződés a szakmai műhely szervezeti és személyes belső kapcsolódásában bontakozik ki. E hármas egység az alábbi.

Praktizáló (szervezet)

egy film a SoLról 


Kutató-fejlesztő                                              
Tanácsadók

 

A tagsággal számos szolgáltatás és kedvezmény együtt jár, többek között a rendszeresen megjelenő és izgalmas cikkeket, eseteket bemutató Reflections újság angolul, a Globális SoL tagság és a magyar nyelvű kiadványaink is.

Egyéni támogató tagság

rendszeresen megjelenő hírlevelünket megkapják, és hozzáférnek elektronikus kiadványainkhoz, dokumentumainkhoz, előadásainkhoz, melyeknek alakulását mint a SoL Hu civil társaság tagja, önmaguk határozzák meg és éves találkozón döntenek felőle. Természetesen kedvezményes (-20%) részvétel a Tanuló szervezetek a fenntarthatóságért és SoL Intézet és a Globális SoL programjain.

Részt vehetnek az éves SoL Műhelyekben és a SoL Hu rendezvényein és SoL Danubia Regionális Szimpóziumon.

Aktív Intézményi támogató partnerség (vállalatok, oktatási intézmények, NGO-k) – a tagsággal járó valamennyi szolgáltatáson túl kedvezményes részvétel hazai és nemzetközi SoL rendezvényeken, méltányos és minőségi hazai és nemzetközi tanácsadás, coaching és 2 napos képzés-fejlesztési csomag a szervezeti igényekre szabva.

Stratégiai Partnerek
A SoL Hu
természetes stratégiai partnerei a Tanuló szervezetek a fenntarthatóságért alapítványon támogatásában a SoL Hu civil társaság működését is támogatja. Örömmel várjuk hasonló értékrendben tevékenykedő szervezetek jelentkezését tagként vagy stratégiai partnerként. ( ilyen volt az évek során a K&H bank, az Unilever, a Jövőnemzedékek Ombudsmani Hivatala, az MTA és Corvinus Jövő kutató Intézete és az MTA Tudásmenedzsment Központja..Velük számos közös rendezvényt, programot tartottunk az évek során.

Önkéntesek – ingyenes, vagy kedvezményes részvétel programokban, közös tanulás a felajánlott, felelősséggel végzett munka fejében;

Várjuk jelentkezését akár a SoL Hu Civil Társaságba, akár az Alapítvány-Tanuló szervezetek a fenntarthatóságért támogatójaként, akár új tudást kialakító szakmai együttműködő félként, vagy partnerként – amennyiben a fenti célokkal Ön is azonosul és együtt kíván dolgozni velünk a tudásalapú, együtt-érző, felelős és intelligens gazdaság, rezíliens társadalom megteremtésében; nyitott az új, innovatív fejlesztő módszerek és szemléletformáló tanulási folyamatok alkalmazása iránt.

SoL Magyarországon…

A hazai SoL 1998. óta folyamatosan alakult – először szakmai csoportként, a Budapest Klub, majd az Ariadne Gaiai Alapítvány támogatásával, míg 2007-ben önálló szervezetként a Tanuló szervezetek a fenntarthatóságért alapítvány keretében és a SoL Intézete támogatásában. 2014-től pedig e két szervezet mint támogató háttér megmarad ugyan, de önálló civil társaságként a tagok tevékenysége fogja éltetni.

A SoL vezérlő elvei

 • Tanulási ösztönök – Hisszük, hogy minden emberi lény élethosszig tartó ösztönös tanulási vággyal és képességgel rendelkezik. Minden szervezetnek támogatnia kell ezt a késztetést (oly módon, hogy az előnyeit is élvezze).
 • A tanulás társas folyamat– Az emberek legjobban együtt és egymástól tanulnak. A tanuló csoportokban való részvétel az eredményesség, elégedettség és a boldogság lényeges feltétele munkahelyünkön.
 • Tanuló csoportok – Egy szervezet teljesítménye és eredményessége alapvetően a szervezet által létrehozott tanuló csoportok teljesítményétől függ.
 • Harmóniában a természettel – Szervezeteinknek az emberi természettel és a természeti környezettel mind nagyobb harmóniában kell fejlődniük.
 • Lényegi tanulási képességek – A szervezeteknek egyéni és kollektív képességeket kell kifejleszteniük, hogy megértsék a komplex kölcsönhatásokat, alkotó beszélgetéseket tartsanak és táplálják az egyéni és közös törekvéseiket.
 • Szervezetközi együttműködés – Azok a tanuló csoportok, amelyek több szervezetet kapcsolnak össze, lényegesen növelhetik az egyén és a szervezet alapvető képességét a változásra, illetve az alkalmazkodásra.

 

Ezért a SoL és tagjai arra törekednek, hogy:

 • Ne hozzanak magas szinten olyan döntéseket, amelyeket alacsonyabb/helyi szinten is meg lehet hozni. (Szubszidiaritás elve)
 • A döntéshozó testületek olyan eljárásokat használjanak, amelyek minden lényeges érintett felet bevonnak (szándékát reprezentálják) a döntési folyamatba. (Bevonás elve)
 • Terveiket ezen alapelvekkel összhangban fejlesztik tovább oly módon, hogy a közösség, mint egész, és az egyes tagok képességei egyaránt fejlődjenek. (Közös felelősség elve)
 • Folyamatosan felülvizsgálják a tanulást gátló külső (szervezeti) és belső (intellektuális) korlátokat, szabályokat. Megváltoztatják a tanulást gyengítő szabályokat, hogy a szervezeti és intellektuális korlátok túlhaladhatók legyenek. (Nyitottság, rugalmasság elve)
 • Olyan vezetési elméleteket, gyakorlatokat, folyamatokat alkotnak és használnak, amelyek növelik az alkalmazkodóképességet, a változatosságot, (rugalmasságot) és az innovációt. (Alkalmazkodó vezetés elve)
 • A közösség által létrehozott kutatási eredményeket úgy használják, hogy azok a társadalom hasznára váljanak. (Szellemi termékek hasznosításának elve)
 • Nyíltan és tisztességesen elismernek minden elmélethez és eljáráshoz fűződő szellemi hozzájárulást, függetlenül attól, hogy a szervezeten belülről vagy kívülről származnak. (Elismerés elve)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .