SOL25

 „A tanulás lényege a kapcsolat. Emberi kapcsolatainkon keresztül vagyunk képesek világunk valódi megértésére.” Peter Senge, MIT prof.-SoL alapító                            

találkozások a magyar SoL 25 éve inspiráló tereiben

Kedves SoL barátok, ismerősök!

Nemzetközi színtéren most már több, mint 30 éve jelen van a Peter Senge és kollégái által útra bocsátott Tanulószervezet kultúrmozgalom, amely korszakváltó felismeréseket, módszereket és mozgalmakat indított az Öt alapelv gyakorlati bevezetése során. Hogy a teljesség igénye nélkül említsünk pár példát: 

  1.  A David Bohm féle dialógust beemelte a gyakorlati megvalósítás tereibe – Dialógus Teremtő terekben: The  World Café és Art of Hosting és Dialógusok a Teremtő Terekben és a dialogikus, részvételi vezetés kultúrája, 
  2. Personal Mastery és A Vezetés belső útja – amely napjainkra az un. Inner Development Goal (az ENSZ  SDG mellé került) – a személyes kreativitás, reziliencia és innováció tágasságát biztosítja. 
  3.  A rendszerszemlélet és a rendszertudatosság, mint az 5. diszciplína, amely képes biztosítani döntéseink  felelős, a nagy egészre hangolt látképét. Az iskolák, politikai és gazdasági vezetők, klíma tudatos irányítás  egyaránt integrálják működésük tereiben. 
  4. A Presence – Jelenlét – Mindfulness alapú vezetés, melynek kiemelkedő szintézisét adja a SoL 5 alapelvét  izgalmas tanulási módszertani keretbe ágyazott U-elmélet. 
  5. Közös jövő-Jövőteremtés és a Transzformatív szcenárió tervezés 

Folytathatnánk a sort, de a lényeg, hogy az ÚJ Korban szükséges  szervezeti, társadalmi és személyes kompetenciák kiműveléséhez  nyújt elméleti és módszertani teret. 

Ez volt a mi elhívásunk 25 évvel ezelőtt, mikor megtartottuk az első, World café módszerbe ágyazott magyar SoL találkozónkat az akkor alakuló Global SoL Hálózat egyik legkiemelkedőbb inspirátorával, Göran Carstedttel, aki az IKEA és a VOLVO vezetőjeként ismerte fel ennek a szemléletnek és módszertannak fontosságát, nem csupán a szervezeti hatékonyság, hanem a társadalmi elköteleződés szempontjából is. 

A 25 év alatt sokan dolgoztak velünk, akár partnerszervezetként, akár munkatársként vagy épp támogatóként. 

Ebben az évben, a Global SoL egy izgalmas programjához kapcsolódva hívunk benneteket, hogy az angol nyelvű (minden hónap 3. csütörtökén megtartott beszélgetés) előadását követően minden hónap 1. csütörtökén másfél órában együtt beszélgessünk saját berkeinkben belül az un. SoL Online Lunch Dialógus keretében. Otthonos, baráti, éltető és inspiratív tereinkben. 

A magyar beszélgetésekre mindig meghívunk egy hazai SoL partnert, aki az elmúlt 25 évben velünk utazott egy ideig munka vagy épp munkatársi minőségben. Visszatekintés és továbblépés.  Lehet csatlakozni a teljes sorozatra vagy csak  egy-egy alkalomra is. Az ingyen felajánlott magyar és angol dialogikus alkalmakra az alábbi linkeken lehet regisztrálni.  Adományaikat, melyet az oktatásfejlesztés programjainkra fordítunk természetesen, szeretettel fogadjuk.

Az online beszélgetésekre itt tud regisztrálni: 

Angol beszélgetés: havonta 3. csütörtök du. 17h. Regisztrációs zoom link:
https://us02web.zoom.us/meeting/register/tZYqcyqpzovH9ycxFc3kW2Tf5Ezx5LV1auY#/registration

Magyar nyelvű beszélgetés: havonta 1.csütörtök 12.00-13.30. Regisztrációs zoom link:
https://us02web.zoom.us/meeting/register/tZcpcemvrDwqHtbAyeEDYs4JnZucxLURXY9u

A két műhelykonferenciára előre fel kell iratkozni itt: https://forms.gle/4oRSdkaedNRQNj4u8

A SoL híreket, történéseket itt is követni lehet:
Facebook: https://www.facebook.com/SoLHungary és LinkedIn: SoL in Hungary

A Global SoL beszélgetések témái és az azokat követő magyar kör beszélgetései a következők. 
Előfordulhat, hogy a programok változnak. De havi értesítéseinkben mindig az aktuális program lesz.

Szerző: Bejegyzés időpontja: | Kategória: Címlapon

Ruzsa Ágota névjegye

1992-ben ismerkedtem meg a Tanulószervezet Központtal, ami az MIT, Sloan School of management kereteiben bontakozott ki Peter Senge és Ed Schein és a rendszerdinamika kutatócsoport közös munkájaként. Ekkor a 2 éves Dialogos facilitátor képző projekt tagjaként rendszeres fejlesztési-tanulási csoportmunkát végeztem. Majd, mikor megalakult a SoL non-profit szervezet, ennek nemzetközi stewardjaként igyekszem a hazai és térségi együttműködések megteremtésében oly módon, hogy a SOL eredeti fraktál rendszerének megfelelő szakmai műhelyek alakulhassanak ki. Fő munkám a hazai SoL alapítvány, a tanulósuervezetek a fenntarthatóságért elnöki feladatai mellett az alapítványi SOL Intézetben partnercsoportok és szakmai munkacsoportok kialakítása és az ehhez szükséges önszerveződési feltételek biztosítása. saját szervezetem, a Dialogos partners kft ennek alapító partnereként további coaching, nagycsoport facilitálás tevékyenséget és a témákban fontos könyvek kiadását végzi.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .